KEK PISANG

Thursday, August 15, 2019

TELUR DADAR ALA CINA ...










TELUR DADAR ALA CINA
sumber :    Majalah RASA Januari '07 ...




Bahan-Bahan :

2  biji  telur  ~  dipukul hingga kembang
1  sudu teh  lada sulah
1  batang  daun sup/daun bawang  ~  dihiris kecil
1  cm  halia *
1  biji  cili merah *
1  ulas  bawang putih *   ( * dikisar )
1  biji  bawang besar  ~  dihiris bulat
1/2  batang  lobak merah  ~  dihiris nipis memanjang
1/2  sudu makan  sos tiram
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing.

2.  Kemudian masukkan daun bawang/daun sup, lobak merah, sos tiram, lada sulah dan garam secukup rasa.  Tumis seketika.

3.  Kemudian masukkan telur yang dipukul kembang tadi dan leperkan di dalam kuali.

4.  Masak sehingga kekuningan, angkat  dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment