KEK PISANG

Sunday, August 4, 2019

SARDIN MASAK ASAM ...









RESIPI SARDIN MASAK ASAM
sumber :    MyResipi.com




Bahan-Bahan :

1  tin besar  sardin  (me :  jenama Adabi)
1  labu  bawang besar  ~  dihiris
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris
2  inci  halia  ~  dihiris
Cili hijau & cili merah secukupnya  ~  dihiris
1  biji  tomato  ~  dipotong 4
2  keping  asam gelugor atau 1/2 sudu besar asam jawa tanpa biji, ambil jusnya
Sedikit minyak masak untuk menggoreng
Garam & serbuk perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya, gorengkan ikan sardin dulu (asingkan ikan dan kuahnya), jangan terlalu garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik bau.

3.  Masukkan sos/kuah sardin tadi, asam gelugor dan sedikit air, biarkan mendidih.

4.  Setelah mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan merah, ikan sardin yang telah digoreng tadi, tomato, garam dan serbuk perasa secukupnya.  Kacau rata.

5.  Biarkan seketika.  Tutup api dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment