Sunday, August 4, 2019
SARDIN MASAK ASAM ...
RESIPI SARDIN MASAK ASAM
sumber : MyResipi.com
Bahan-Bahan :
1 tin besar sardin (me : jenama Adabi)
1 labu bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
2 inci halia ~ dihiris
Cili hijau & cili merah secukupnya ~ dihiris
1 biji tomato ~ dipotong 4
2 keping asam gelugor atau 1/2 sudu besar asam jawa tanpa biji, ambil jusnya
Sedikit minyak masak untuk menggoreng
Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya, gorengkan ikan sardin dulu (asingkan ikan dan kuahnya), jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan sos/kuah sardin tadi, asam gelugor dan sedikit air, biarkan mendidih.
4. Setelah mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan merah, ikan sardin yang telah digoreng tadi, tomato, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata.
5. Biarkan seketika. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment