KEK PISANG

Wednesday, October 15, 2014

AYAM KURKA/KURMA KARI








AYAM KURKA/KURMA KARI
sumber dari  :  dapuribundo; thanks ....
tried & tested  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

1  ekor   ayam  (dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan)
Santan dari sebiji kelapa
3  biji   ubi kentang  (dipotong 4)
5  sudu besar   rempah kurma
2  sudu besar   rempah kari
3  sudu besar   pes tomato puri  (saya guna tomato sos jer)
2  sudu besar   pes cili giling
4  ulas   bawang merah  (dihiris)
2  ulas   bawang putih  (dihiris)
1  inci   halia  (dihiris)
2  batang   serai  (dititik)
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa


Cara Memasak :

     Masukkan rempah kurma, rempah kari, pes tomato puri dan pes cili giling ke dalam mangkuk.  Tambahkan sedikit air dan jadikan pes.
     Panaskan sedikit minyak.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.  Masukkan pes rempah tadi dan serai.  Tumiskan sehingga masak dan berbau wangi.  Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering.  Tambahkan santan.  Apabila ayam setengah masak, masukkan kentang.  Masak sehingga ayam dan kentang empuk dan kuah pekat.  Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Tidak perlu bubuh asam keping atau air asam jawa sebab tomato puri memang dah ada rasa masam.

No comments:

Post a Comment