Wednesday, October 15, 2014
AYAM KURKA/KURMA KARI
AYAM KURKA/KURMA KARI
sumber dari : dapuribundo; thanks ....
tried & tested : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan)
Santan dari sebiji kelapa
3 biji ubi kentang (dipotong 4)
5 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah kari
3 sudu besar pes tomato puri (saya guna tomato sos jer)
2 sudu besar pes cili giling
4 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2 batang serai (dititik)
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak :
Masukkan rempah kurma, rempah kari, pes tomato puri dan pes cili giling ke dalam mangkuk. Tambahkan sedikit air dan jadikan pes.
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan pes rempah tadi dan serai. Tumiskan sehingga masak dan berbau wangi. Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering. Tambahkan santan. Apabila ayam setengah masak, masukkan kentang. Masak sehingga ayam dan kentang empuk dan kuah pekat. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tidak perlu bubuh asam keping atau air asam jawa sebab tomato puri memang dah ada rasa masam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment