KEK PISANG

Friday, October 24, 2014

PUDING SAGU








PUDING SAGU
buku 'Senangnya Memasak Puding' Chef Hanieliza
tried by  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan A :  (Sagu)

2  cawan  sagu mata ikan
5  cawan  air
1  sudu teh  pewarna merah
1  tin  susu cair  (400 ml)
1  tin  buah-buahan koktel (sebagai hiasan - jika suka)


Bahan B :  (Air Gula)

   1  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
   1  cawan  air
   1  helai  daun pandan (disimpul)


Cara Membuat Sagu :

1.   Didihkan air, kemudian masukkan sagu dan pewarna merah.  Kacau sehingga sagu masak.
2.   Masukkan sagu ke dalam acuan kecil.  Kemudian sejukkan.


Cara Membuat Air Gula dan Cara Menghidang :

1.   Masakkan kesemua bahan B sehingga mendidih dan sedikit pekat.  Keluarkan daun pandan.
2.   Keluarkan sagu dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
3.   Tuangkan susu cair.
4.   Hiaskan dengan buah-buahan koktel (jika guna).  Sejukkan di dalam peti sejuk.
5.   Tuangkan air gula merah dan hidangkan.

TIPS :  boleh gantikan susu cair dengan susu segar atau santan yang dicampurkan sedikit garam.   

No comments:

Post a Comment