KEK PISANG

Sunday, October 12, 2014

PAI QUICHE LORAINE







PAI QUICHE LORAINE
Cookbook  :   Variasi Hidang Berkeju - Noraini Zakaria
Tried & Tested  :   zaralovebaking.blogspot.com; (sedap & rangup)...




Bahan Pastri :

450  gm   tepung gandum  (diayak)
250  gm   mentega
    1  biji   telur gred B
    2  sudu besar   air
    2  sudu besar   gula kastor
 1/2  sudu teh   garam halus


Bahan Inti Ayam :

    5  ketul   sosej ayam  (dihiris kecil-kecil)
200  gm   keju cheddar  (disagat)
    1  biji   bawang besar  (dicincang)
200  ml    susu segar/UHT (dalam kotak)
    2  biji   telur gred B
Garam & serbuk lada sulah secukupnya


Cara Membuat :

1.   Pastri :  Satukan mentega, gula dan garam.  Putar sehingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi sehingga sebati.  Akhir sekali masukkan tepung gandum.  Putar dengan kelajuan perlahan sehingga menjadi doh.

2.   Canai doh dan letakkan di dalam acuan pai dan bakar pada suhu 180'C selama 20 minit.  Sebelum dibakar, cucukkan doh dengan garfu untuk mengelakkan ia menggelembung.

3.   Letakkan sosej ayam dan bawang besar di dalam kulit pai.  Taburkan dengan keju cheddar.

4.   Sementara itu, satukan susu segar, garam, lada sulah dan telur di dalam sebuah bekas.  Kacau rata dan tuangkan di atas inti tadi.  Bakar pai ini pada suhu 180'C selama 20 minit lagi sehingga kekuningan. 

(untuk 1/2 adunan menghasilkan :  16 biji)




No comments:

Post a Comment