Tuesday, October 28, 2014
PUDING PERMATA NESCAFE
PUDING PERMATA NESCAFE
buku : Senangnya Memasak Puding by Chef Hanieliza
tried by : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
5 gm serbuk agar-agar (1/2 paket)
500 ml air (2 cawan)
130 gm gula (1 cawan)
200 ml susu cair (1 cawan)
2 sudu makan Nescafe
Bahan B :
5 gm serbuk agar-agar
500 ml air
130 gm gula
200 ml susu cair
2 sudu makan tepung jagung
Cara Membuat (Bahan A) :
1. Masakkan serbuk agar-agar, gula dan air sehingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan susu cair dan Nescafe yang sudah dibancuhkan bersama. Kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.
4. Potongkan dadu dan ketepikan dulu.
Cara Membuat (Bahan B) :
1. Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan susu cair dan tepung jagung. Kacau rata sehingga agak pekat sedikit.
3. Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan taburkan potongan bahan A tadi. Kemudian sejukkan.
4. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment