KEK PISANG

Tuesday, October 28, 2014

PUDING PERMATA NESCAFE









PUDING PERMATA NESCAFE
buku   :   Senangnya Memasak Puding by Chef Hanieliza
tried by   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan A :

    5  gm   serbuk agar-agar  (1/2  paket)
500  ml    air  (2  cawan)
130  gm   gula  (1  cawan)
200  ml    susu cair  (1  cawan)
    2  sudu makan  Nescafe


Bahan B :

    5  gm   serbuk agar-agar
500  ml    air
130  gm   gula
200  ml    susu cair
    2  sudu makan  tepung jagung


Cara Membuat (Bahan A) :

1.   Masakkan serbuk agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.  Tutupkan api.
2.   Masukkan susu cair dan Nescafe yang sudah dibancuhkan bersama.  Kacau sehingga sebati.
3.   Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.
4.   Potongkan dadu dan ketepikan dulu.


Cara Membuat (Bahan B) :

1.   Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2.   Masukkan susu cair dan tepung jagung.  Kacau rata sehingga agak pekat sedikit.
3.   Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan taburkan potongan bahan A tadi.  Kemudian sejukkan.
4.   Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment