KEK PISANG

Sunday, October 5, 2014

PUDING ROTI KARAMEL










PUDING KARAMEL
cookbook  :  Senangnya Memasak Puding & Desert - Chef Hanieliza




Bahan A (Karamel) :

1/2  cawan  gula pasir
1/2  cawan  air


Bahan B (Puding) :

  10  keping  roti  (dikoyakkan)
    1  tin  susu cair  (400 ml)
    1  cawan  air
    1  tin  air buah pic  (di dalam tin) atau fruit cocktail
    2  biji  telur
 1/2  cawan  gula halus
    1  sudu teh  esen vanilla
    2  sudu makan  tepung kastad
Buah pic/cocktail  (sebagai hiasan)


Cara Membuat Karamel :

1.   Masakkan gula di dalam kuali tidak lekat.
2.   Apabila gula kekuningan, masukkan air dan kacau sehingga gula larut dan mendidih.
3.   Tuangkan karamel ke dalam loyang bulat bersaiz 8 inci dan ketepikan.


Cara Membuat Puding :

1.   Gaul rata semua bahan B di dalam mangkuk besar.
2.   Panaskan kukusan sehingga mendidih.
3.   Masukkan bancuhan ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
4.   Kukuskan selama 30 - 40 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
5.   Sejukkan dan terbalikkan perlahan-lahan ke dalam pinggan besar.
6.   Susunkan buah pic/cocktail dan sedia dihidangkan.
   

No comments:

Post a Comment