KEK PISANG

Thursday, October 16, 2014

MANGO FLOAT









MANGO FLOAT
sumber dari  :  jendeladapurSuriantiRamli dll..(thanks)
tried & tested  :  zaralovebaking.blogspot.com (sedap tapi agak memuakkan)



Bahan-bahan :

   2  biji   buah mangga (yang masak ranum)
 20  keping   biskut cream cracker atau secukupnya
   1  cawan   cream cheese, suhu bilik (250 gm)
1/2  cawan   susu pekat manis
1/2  cawan   susu segar
1/2  cawan   whipping cream  (Anchor UHT)


Untuk tabur pada bahagian atas :

4  keping   biskut cream crackers atau secukupnya  (diramas halus)


Cara-cara :

1.   Putar whipping cream sehingga kental (anggaran 3-5 minit).  Ketepikan.

2.   Putar cream cheese sehingga sedikit kembang kemudian masukkan susu pekat manis dan putar bersama.  Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati.

3.   Ambil bekas yang sesuai (saya guna aluminium foil bersaiz 8 inci), ratakan adunan cream cheese tadi secara nipis pada dasar bekas.

4.   Celup kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan susunkan di atasnya.  Ratakan lapisan seterusnya dengan cream cheese lagi kemudian susunkan hirisan mangga di atasnya.

5.   Cara susunan bermula dari dasar :  cream cheese, biskut, cream cheese, mangga.  Ulangi proses ini sehingga habis.  Terpulang kesukaan anda berapa lapis.

6.   Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan.  Letakkan potongan mangga di atasnya.  Hiaskan ikut citarasa.

7.   Sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment