Thursday, October 16, 2014
MANGO FLOAT
MANGO FLOAT
sumber dari : jendeladapurSuriantiRamli dll..(thanks)
tried & tested : zaralovebaking.blogspot.com (sedap tapi agak memuakkan)
Bahan-bahan :
2 biji buah mangga (yang masak ranum)
20 keping biskut cream cracker atau secukupnya
1 cawan cream cheese, suhu bilik (250 gm)
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan whipping cream (Anchor UHT)
Untuk tabur pada bahagian atas :
4 keping biskut cream crackers atau secukupnya (diramas halus)
Cara-cara :
1. Putar whipping cream sehingga kental (anggaran 3-5 minit). Ketepikan.
2. Putar cream cheese sehingga sedikit kembang kemudian masukkan susu pekat manis dan putar bersama. Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati.
3. Ambil bekas yang sesuai (saya guna aluminium foil bersaiz 8 inci), ratakan adunan cream cheese tadi secara nipis pada dasar bekas.
4. Celup kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan susunkan di atasnya. Ratakan lapisan seterusnya dengan cream cheese lagi kemudian susunkan hirisan mangga di atasnya.
5. Cara susunan bermula dari dasar : cream cheese, biskut, cream cheese, mangga. Ulangi proses ini sehingga habis. Terpulang kesukaan anda berapa lapis.
6. Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan. Letakkan potongan mangga di atasnya. Hiaskan ikut citarasa.
7. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dimakan.
Labels:
Pencuci mulut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment