KEK PISANG

Friday, October 24, 2014

IKAN MASAK MASAM MANIS









IKAN MASAK MASAM MANIS
buku  :  Senangnya Memasak Ikan - Chef Hanieliza
tried & tested  :   zaralovebaking



Bahan A :

4  ekor   ikan kerisi  (buang sisik & cuci bersih)
Garam dan serbuk kunyit secukupnya


Bahan B :  (Untuk Sos)

   5  ulas   bawang merah *
   3  ulas   bawang putih *
   1  inci    halia *  ( * dihiris )
   5  sudu besar  sos tomato
   3  sudu besar  sos cili
   1  sudu besar  sos tiram (tambahan)
   2  biji  cili merah  (dihiris nipis)
1/2  cawan  air
   1  biji   tomato  (dipotong 6)
   1  pokok   daun bawang & daun sup  (dipotong/hiris)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Penyediaan :

1.   Ikan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.  Gorengkan sehingga garing.
2.   Terbalikkan kedua-dua bahagian supaya masak rata.  Kemudian letakkan di dalam pinggan.
3.   Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
4.   Apabila wangi, masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan air.
5.   Masukkan juga cili potong, garam (sekiranya perlu) dan gula secukup rasa.
6.   Apabila kuah pekat, tuangkan ke atas ikan yang digorengkan tadi.
7.   Hiaskan bersama daun sup dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment