KEK PISANG

Tuesday, October 7, 2014

CARAMEL









CARAMEL
sumber  :  Pn. Norela Nuruddin ; thanks....




Bahan-bahan :

       5  biji   telur 'B'
       1  tin    susu cair
       1  tin    air  (sukat menggunakan tin susu cair)
    1/2  cawan   susu pekat manis
       1  sudu teh  esen vanilla
 1 1/2  cawan   gula pasir  (untuk buat gula hangus)
       1  sudu besar   tepung kastad

Acuan :  8 inci


Cara-cara :

1.   Buatkan gula hangus dahulu dan ketepikan.  (Caranya, panaskan gula pasir di dalam non-stick pan/kuali dengan api kecil sehingga gula menjadi perang.  Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas dan kacau sehingga sebati.  Matikan api dan tuangkan gula terus ke dalam loyang.  Ketepikan).  Sementara itu, panaskan periuk kukusan.

2.   Campurkan kesemua bahan di atas kecuali air gula hangus dan pukul menggunakan whisk sehingga sebati.  Kemudian tuangkan adunan telur tadi ke dalam loyang berisikan gula hangus tadi.

3.   Kukus selama 30 minit.  Sejukkan di dalam peti sejuk.  Hidangkan dengan fruit cocktail ataupun aiskrim vanilla.

No comments:

Post a Comment