Tuesday, October 21, 2014
KARI IKAN TENGGIRI
KARI IKAN TENGGIRI
oleh : zaralovebaking
Bahan-bahan :
4 keping ikan tenggiri (dicuci bersih & toskan)
1 peket kecil serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
2 biji cili hijau (dihiris/dibelah dua)
1 biji tomato (dipotong 4)
1 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat (dari 1/2 biji kelapa)
Minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Menumis :
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit air. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan diikuti dengan santan. Tambahkan sedikit air lagi supaya santan tidak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih dan naik minyak.
6. Apabila mendidih, masukkan tomato, asam gelugur, cili hijau dan garam. Biarkan naik minyak sedikit lagi, kemudian tutupkan api.
7. Hidangkan bersama nasi putih, nasi kukus, roti biasa ataupun roti canai dll...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment