KEK PISANG

Tuesday, October 21, 2014

KARI IKAN TENGGIRI







KARI IKAN TENGGIRI
oleh  :   zaralovebaking



Bahan-bahan :

4  keping   ikan tenggiri  (dicuci bersih & toskan)
1  peket kecil   serbuk kari ikan  (dibancuh dengan sedikit air)
2  biji   cili hijau  (dihiris/dibelah dua)
1  biji   tomato  (dipotong 4)
1  keping   asam gelugur
1  cawan   santan pekat  (dari 1/2 biji kelapa)
Minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Menumis :

3  ulas   bawang merah  (dihiris)
2  ulas   bawang putih  (dihiris)
1  inci   halia  (dihiris)
1  sudu besar   halba campur
3  tangkai   daun kari


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2.   Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh sehingga pecah minyak.
3.   Masukkan sedikit air.  Biarkan mendidih.
4.   Masukkan ikan diikuti dengan santan.  Tambahkan sedikit air lagi supaya santan tidak berapa pekat.
5.   Kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih dan naik minyak.
6.   Apabila mendidih, masukkan tomato, asam gelugur, cili hijau  dan garam.  Biarkan naik minyak sedikit lagi, kemudian tutupkan api.
7.   Hidangkan bersama nasi putih, nasi kukus, roti biasa ataupun roti canai dll...

No comments:

Post a Comment