Tuesday, October 7, 2014
CHEDDAR CHEESE MUFFIN/MUFFIN KEJU
MUFFIN KEJU/CHEDDAR CHEESE MUFFIN
resipi asal : Noraini Zakaria
sumber : Rahel, Izah & dll.; thanks ....
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
150 gm minyak jagung/minyak masak
150 gm susu segar atau buttermilk
70 gm keju cheddar (diparut/disagat)
50 gm parutan keju cheddar (untuk hiasan)
150 gm gula kastor
13 gm serbuk penaik
1 tsp garam
2 biji telur gred B (dipukul ringan)
Cara Penyediaan :
1. Satukan minyak, susu segar, gula, garam dan telur di dalam mangkuk adunan. Kacau sehingga sebati.
2. Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi. Masukkan 70 gm keju cheddar. Gaul sebati.
3. Tuangkan adunan cecair ke dalam adunan tepung tadi. Gaul dengan senduk sehingga sebati tetapi masih kelihatan berketul/lumpy dan berat. Terlebih gaul (over mixing) akan menyebabkan muffin mengeras bila dibakar.
4. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 200'C selama 15 minit. Tuangkan adunan ke dalam cawan muffin sehingga 3/4 penuh. Taburkan parutan keju cheddar di atasnya untuk hiasan.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment