KEK PISANG

Friday, October 24, 2014

SERIKAYA PANDAN MUDAH





 sedap disapu pada roti....





SERIKAYA PANDAN MUDAH
sumber   :  jintanmanis.com/Pn. Ros ; thanks...
tested     :  zaralovebaking.blogspot.com ; sangat sedap..




Bahan-bahan :

  350  ml   santan pekat  (sebaiknya guna santan segar)
   3/4  cawan   gula kastor
1 1/2  sudu besar   tepung kastad
      3  biji   kuning telur gred 'B'
      1  helai  daun pandan  (disimpul)
Beberapa titik pandan emulco
Beberapa titik pewarna hijau


Cara-cara :

1.   Campurkan santan, kuning telur, gula, pandan emulco dan pewarna hijau di dalam bekas, kacau sebati menggunakan whisk.

2.   Kemudian ambil tepung kastad dan bancuhkan dengan 2 sudu besar air, selepas itu curahkan bancuhan tersebut ke dalam bekas berisi adunan santan tadi.  Kacau lagi kemudian tapiskan adunan ke dalam periuk dan masukkan daun pandan.

3.   Masak dengan api perlahan dan perlu di ingat, hendaklah dikacau selalu dan jangan ditinggalkan.  Kacau sehingga serikaya menjadi pekat dan berkilat (masa mengacau lebih kurang 20-25 minit).  Setelah pekat, angkat dan sejukkan.  Kemudian bolehlah disimpan di dalam bekas kaca dan simpan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment