KEK PISANG

Sunday, October 12, 2014

PENGAT PISANG & KELEDEK






PENGAT PISANG & KELEDEK
Oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

1  biji   pisang tanduk  (dikupas & dihiris)
3  biji   ubi keledek bersaiz kecil  (dikupas & didadu)
2  cawan   santan pekat
2  sudu makan  gula merah
3  sudu makan  gula pasir
2  helai  daun pandan  (disimpul)
1  cawan  air  (lebihkan jika perlu)
Sedikit garam
2  sudu makan  sagu mata ikan  (dibasuh, rendam sekejap & ditoskan)


Cara-cara :

1.   Masukkan pisang, ubi keledek, air, daun pandan, gula pasir, gula merah dan sedikit garam ke dalam periuk.  Masak sehingga ubi keledek empuk.

2.   Masukkan santan dan sagu mata ikan.  Masak lagi selama 3 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

3.   Tutup api dan masukkan ke dalam mangku.  Sedia untuk dihidangkan ketika suam atau sejuk.

No comments:

Post a Comment