KEK PISANG

Thursday, October 30, 2014

SAMBAL KICAP AYAM








SAMBAL KICAP AYAM
sumber   :   Chef Hanieliza
tried by  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan A :

500  gm   ayam  (1/2  ekor  - dipotong-potong)
    2  batang   serai  (dititik)
    5  helai   daun limau purut  (dikoyak)
    1  biji   tomato  (dibelah 6)
    5  sudu besar   kicap
    2  sudu besar   sos tomato
    3  sudu besar   minyak masak
Garam (sekiranya perlu)


Bahan B :  (dikisar)

 15  tangkai  cili kering
   5  ulas  bawang merah
   1  labu  bawang besar
   3  ulas  bawang putih
   2  cm   halia
1/2  cawan  air


Cara Memasak :

1.   Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.
2.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3.   Masukkan ayam dan kacau.  Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4.   Masukkan daun limau purut, sos tomato, kicap dan tomato.
5.   Masakkan hingga naik minyak.  Tambahkan sedikit air jika perlu.
6.   Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment