Thursday, October 30, 2014
SAMBAL KICAP AYAM
SAMBAL KICAP AYAM
sumber : Chef Hanieliza
tried by : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
500 gm ayam (1/2 ekor - dipotong-potong)
2 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut (dikoyak)
1 biji tomato (dibelah 6)
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan B : (dikisar)
15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato, kicap dan tomato.
5. Masakkan hingga naik minyak. Tambahkan sedikit air jika perlu.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment