KEK PISANG

Sunday, October 5, 2014

SALAM AIDIL ADHA 1435H (5/10/2014 - AHAD)




 Nasi Tomato

 Rendang Ayam N.S





NASI TOMATO
sumber dari   :   yatiememories ; resipi yang sangat mudah & sedap - thanks...




Bahan-bahan :

      4  cawan  beras basmati  (cuci & rendam 30 minit, toskan)
      5  cawan  air
      1  cawan  susu cair
1/1/2  sudu makan  minyak sapi
      2  sudu makan  minyak masak
2 1/2  sudu makan  sos tomato
      1  kiub  pati ayam Maggi
Garam
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Kismis & bawang goreng


Bahan tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
3  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga
1  biji  bawang besar  (dipotong dadu kecil)
2  ulas  bawang putih  (dicincang)
1  inci halia  (dititik)
2  helai  daun pandan  (disimpul)
1  biji  tomato masak ranum  (buang biji & cincang halus)


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak sapi, minyak masak di dalam kuali.  Masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato dan masak sehingga kesemuanya layu.

2.   Tambahkan sos tomato dan kacau rata.

3.   Masukkan beras, gaul rata dan gorengkan sekejap saja.

4.   Alihkan beras tadi ke dalam rice cooker, tuangkan air, susu cair, kiub pati ayam Maggi (hancurkan dulu - jika guna) dan tambahkan garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa.

5.   Bila nasi telah masak, taburkan kismis di atasnya.  Bila nasi telah elok kering dan masak, gemburkan dengan menggunakan chopstick agar nasi tidak patah.

6.   Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng.



ACAR TIMUN
sumber  :   PotretKasih ; thanks....


Bahan-bahan :

1  biji  timun  (potong memanjang)
2  batang  carrot  (potong memanjang)
3  sudu makan  gula
1  sudu kecil  garam
5  sudu makan  cuka masakan
1  labu  bawang besar  (hiris nipis)
1  biji  cili merah  (hiris nipis)


Cara Penyediaan :

     Satukan kesemua bahan di atas.  Sesuaikan rasanya dan simpan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam atau lebih sebelum menghidang.  Hidangkan bersama nasi tomato, dalca dan ayam masak merah.

No comments:

Post a Comment