Nasi Tomato
Rendang Ayam N.S
NASI TOMATO
sumber dari : yatiememories ; resipi yang sangat mudah & sedap - thanks...
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmati (cuci & rendam 30 minit, toskan)
5 cawan air
1 cawan susu cair
1/1/2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
2 1/2 sudu makan sos tomato
1 kiub pati ayam Maggi
Garam
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Kismis & bawang goreng
Bahan tumis :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 inci halia (dititik)
2 helai daun pandan (disimpul)
1 biji tomato masak ranum (buang biji & cincang halus)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak sapi, minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato dan masak sehingga kesemuanya layu.
2. Tambahkan sos tomato dan kacau rata.
3. Masukkan beras, gaul rata dan gorengkan sekejap saja.
4. Alihkan beras tadi ke dalam rice cooker, tuangkan air, susu cair, kiub pati ayam Maggi (hancurkan dulu - jika guna) dan tambahkan garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa.
5. Bila nasi telah masak, taburkan kismis di atasnya. Bila nasi telah elok kering dan masak, gemburkan dengan menggunakan chopstick agar nasi tidak patah.
6. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng.
ACAR TIMUN
sumber : PotretKasih ; thanks....
Bahan-bahan :
1 biji timun (potong memanjang)
2 batang carrot (potong memanjang)
3 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
5 sudu makan cuka masakan
1 labu bawang besar (hiris nipis)
1 biji cili merah (hiris nipis)
Cara Penyediaan :
Satukan kesemua bahan di atas. Sesuaikan rasanya dan simpan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam atau lebih sebelum menghidang. Hidangkan bersama nasi tomato, dalca dan ayam masak merah.
No comments:
Post a Comment