Monday, October 27, 2014
PAI SHEPHERD
PAI SHEPHERD
sumber dari : Chef Hanieliza
tried by : zaralovebaking.blogspot.com..sangat sedap
Bahan A : (Inti)
500 gm daging kisar
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 cawan kacang panggang (tak letak)
8 biji cendawan butang (dihiris)
5 biji tomato masak ranum (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 pokok daun parsli (dicincang)
1 sudu makan tepung jagung *
1 cawan air * (* dibancuh bersama)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 kiub stok daging
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Membuat Inti :
1. Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar dan cendawan butang. Kacau rata sehingga daging masak.
3. Masukkan tomato dan semua bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung.
4. Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga masak.
5. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk kaca ataupun ke dalam mangkuk kecil.
Bahan B : (Pai)
1 kilogram kentang (dikupas kulit, dicuci bersih & dipotong dadu)
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air secukupnya (bagi merebus kentang)
Cara Membuat Pai :
1. Rebus kentang dengan air dan garam sehingga air rebusan kering.
2. Lecek kentang dan gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
3. Masukkan sedikit kentang ke dalam mangkuk aluminium foil kecil atau bekas pilihan.
4. Masukkan inti dan tutupkan dengan kentang yang dilecek tadi.
5. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 200'C selama 30 minit atau sehingga bahagian permukaan kelihatan keperangan.
6. Sejukkan sebentar dan sedia dihidangkan. Enak dimakan dengan sos pilihan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment