KEK PISANG

Monday, October 27, 2014

PAI SHEPHERD











PAI SHEPHERD
sumber dari :  Chef Hanieliza
tried by  :   zaralovebaking.blogspot.com..sangat sedap



Bahan A :  (Inti)

500  gm    daging kisar
    1  labu   bawang besar  (dipotong dadu)
    1  ulas   bawang putih  (dicincang halus)
    1  cawan   kacang panggang  (tak letak)
    8  biji   cendawan butang  (dihiris)
    5  biji   tomato masak ranum  (dipotong dadu)
    1  batang   lobak merah  (dipotong dadu)
    1  pokok   daun parsli  (dicincang)
    1  sudu makan  tepung jagung *
    1  cawan   air *  (* dibancuh bersama)
    1  sudu makan   serbuk lada hitam
    1  kiub   stok daging
    2  sudu makan   minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Membuat Inti :

1.   Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2.   Masukkan daging kisar dan cendawan butang.  Kacau rata sehingga daging masak.
3.   Masukkan tomato dan semua bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung.
4.   Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga masak.
5.   Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk kaca ataupun ke dalam mangkuk kecil.


Bahan B :  (Pai)

   1  kilogram  kentang  (dikupas kulit, dicuci bersih & dipotong dadu)
1/2  cawan   susu segar
   2  sudu makan   mentega
   1  sudu teh   serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air secukupnya  (bagi merebus kentang)


Cara Membuat Pai :

1.   Rebus kentang dengan air dan garam sehingga air rebusan kering.
2.   Lecek kentang dan gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
3.   Masukkan sedikit kentang ke dalam mangkuk aluminium foil kecil atau bekas pilihan.
4.   Masukkan inti dan tutupkan dengan kentang yang dilecek tadi.
5.   Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 200'C selama 30 minit atau sehingga bahagian permukaan kelihatan keperangan.
6.   Sejukkan sebentar dan sedia dihidangkan.  Enak dimakan dengan sos pilihan.

No comments:

Post a Comment