KEK PISANG

Thursday, October 23, 2014

KUIH BAKAR KEMBOJA









KUIH BAKAR KEMBOJA
sumber dari  :  AzieKitchen; sangat sedap & lembut; thanks...
tried & tested :  zaralovebaking.blogspot.com (a keeper)



Bahan-bahan :

      1  cawan   tepung gandum
1 1/4  cawan   santan
   1/2  cawan   jus pandan
   1/2  cawan   gula kastor  (tak penuh)
      1  sudu makan   mentega  (cairkan)
      2  biji  telur 'B'
   1/4  sudu kecil   garam halus
Pewarna hijau
Sedikit bijan  (untuk tabur atas kuih)


Cara-cara :

1.   Satukan kesemua bahan di atas kecuali bijan sampai sebati dan adunan tepung tidak berbintil.
2.   Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di atas api dapur.
3.   Lenser dengan minyak atau mentega pada acuan dan tuangkan adunan ke dalamnya 3/4 penuh kemudian taburkan bijan di atasnya.
4.   Masak sebentar di atas dapur gas selama 5-7 minit dengan api yang sangat kecil bertujuan untuk mendapatkan kulit yang agak garing.  Kemudian sambung membakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30-40 minit sehingga permukaan kuih kelihatan keperangan.
 (menghasilkan :  2 biji)

2 comments:

  1. As salam. Aduh terliurnya. Mmg kuih feveret ni.

    ReplyDelete
  2. Salam Zara.....
    Dah pernah buat kuih bakar kemboja ni.....memang sedap.

    ReplyDelete