KEK PISANG

Sunday, October 12, 2014

MAKARONI BERKUAH








MAKARONI BERKUAH
Cookbook  :  Kompilasi Hidangan Berkeju - Noraini Zakaria
Tried & Tested :  zaralovebaking.blogspot.com; (sedap)..



Bahan-bahan :

200  gm   makaroni
    5  batang  sosej ayam  (dihiris)
 1/2  kiub  stok pati ayam Knorr
    2  cawan   air
 1/2  batang  lobak merah  (didadu)
 1/2  biji   bawang besar  (dicincang)
    1  ulas  bawang putih  (dicincang)
    2  sudu makan   tepung gandum *
    2  sudu besar   air * ( * disatukan )
100  gm   isi ayam  (dihiris/didadu)
 1/2  cawan   sos tomato
 1/2  cawan   sos cili
    3  sudu besar  minyak masak atau minyak zaitun  (untuk menumis)
    3  sudu besar  keju Parmesan
Garam dan gula pasir secukupnya


Cara Membuat :

1.   Didihkan air dalam periuk dengan sedikit garam dan minyak masak.  Masukkan makaroni dan rebus selama 5-7 minit sehingga masak.  Angkat dan toskan.

2.   Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga berbau wangi.  Tuangkan air, lobak merah, stok ayam, sos tomato, sos cili, isi ayam dan sosej ayam.  Masak sehingga mendidih dan ayam dan lobak merah empuk.

3.   Kemudian tuangkan tepung gandum yang dibancuhkan dengan sedikit air tadi ke dalam kuah.  Tambahkan garam dan gula pasir secukupnya.

4.   Masukkan makaroni ke dalam mangkuk hidangan dan tuangkan kuahnya.  Taburkan keju Parmesan di atasnya.  Sedia untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment