Sunday, October 12, 2014
MAKARONI BERKUAH
MAKARONI BERKUAH
Cookbook : Kompilasi Hidangan Berkeju - Noraini Zakaria
Tried & Tested : zaralovebaking.blogspot.com; (sedap)..
Bahan-bahan :
200 gm makaroni
5 batang sosej ayam (dihiris)
1/2 kiub stok pati ayam Knorr
2 cawan air
1/2 batang lobak merah (didadu)
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan tepung gandum *
2 sudu besar air * ( * disatukan )
100 gm isi ayam (dihiris/didadu)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
3 sudu besar minyak masak atau minyak zaitun (untuk menumis)
3 sudu besar keju Parmesan
Garam dan gula pasir secukupnya
Cara Membuat :
1. Didihkan air dalam periuk dengan sedikit garam dan minyak masak. Masukkan makaroni dan rebus selama 5-7 minit sehingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga berbau wangi. Tuangkan air, lobak merah, stok ayam, sos tomato, sos cili, isi ayam dan sosej ayam. Masak sehingga mendidih dan ayam dan lobak merah empuk.
3. Kemudian tuangkan tepung gandum yang dibancuhkan dengan sedikit air tadi ke dalam kuah. Tambahkan garam dan gula pasir secukupnya.
4. Masukkan makaroni ke dalam mangkuk hidangan dan tuangkan kuahnya. Taburkan keju Parmesan di atasnya. Sedia untuk dihidangkan....
Labels:
Noodles/Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment