KEK PISANG

Wednesday, October 15, 2014

NASI CARROT





NASI CARROT
sumber dari  :   yatiememories & hanieliza
tried & tested :  zaralovebaking; sangat sedap & mudah (thanks)...



Bahan-bahan :

4  cawan   beras basmathi  (cuci, rendam 30 minit & toskan)
1  cawan   lobak merah  (dipotong dadu kecil)
1  cawan   susu cair
4  cawan   air
1  kiub   pati ayam Maggi
1  sudu kecil   gula
Garam secukupnya


Bahan Tumis :

2  sudu besar   rempah kurma
5  ulas   bawang merah *
3  ulas   bawang putih *
2  cm   halia * (* dimayang halus atau ditumbuk kasar)
3  sudu besar   minyak sapi
2  cm   kulit kayu manis
2  kuntum   bunga lawang
5  biji   bunga cengkih
2  biji   buah pelaga
1  tangkai   daun ketumbar  (dimayang)
2  helai   daun pandan  (disimpul)


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak sapi di dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis, bawang dan halia yang dimayang diikuti daun pandan.
2.   Bila sudah wangi masukkan rempah kurma.  Biarkan naik minyak.
3.   Masukkan air, garam, gula, kiub pati ayam Maggi dan susu cair.  Biarkan mendidih.
4.   Masukkan beras, lobak merah yang didadu dan daun ketumbar.  Tutup api.
5.   Alih kan periuk ke dalam Rice Cooker dan biarkan masak seperti nasi biasa.
6.   Bila nasi sudah kering, gemburkan dengan perlahan menggunakan garfu/chopstick.  Matikan suis Rice Cooker untuk mengelakkan nasi berkerak.
7.   Hidangkan nasi dengan lauk kegemaran....


 Jus Alpukat/Jus Avocado

No comments:

Post a Comment