KEK PISANG

Sunday, October 5, 2014

KUIH KETAYAP







KUIH KETAYAP
cookbook  :   Kuih Muih inspirasi blogger



Bahan-bahan :

      1  cawan  tepung gandum
      1  biji  telur
      2  helai  daun pandan
1 1/2  cawan  susu cair atau air suam
      1  sudu teh  garam
      1  sudu besar  majerin  (dicairkan)
sedikit pewarna hijau
sedikit minyak untuk disapu pada kuali


Inti :

1/2  biji  kelapa parut putih
3/4  cawan  gula merah
   2  sudu besar  gula
sedikit air
   1  helai  daun pandan
   1  sudu besar  tepung pulut/jagung/tepung kastad


Cara Penyediaan :

1.   Untuk inti  :  Masak gula merah dan gula dengan sedikit air kemudian tapiskan.  Masukkan kelapa parut.
2.   Masak sehingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
3.   Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah.
4.   Inti akan menjadi warna keperangan.  Angkat.  Buang daun pandan tadi.


Untuk dadar :

1.   Satukan kesemua bahan A dan kisar dengan blender sehingga halus dan tidak berketul.

2.   Tapis.  Panaskan kuali, lenser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi membulat.

3.   Masak sehingga 2-3 minit, angkat, jangan terlalu lama.

4.   Setelah di angkat terus masukkan inti dan gulung.  (Cara gulung :  lipat kedua-dua tepi sedikit dan gulung melintang.  Ulangi sehingga adunan tadi habis).

No comments:

Post a Comment