KEK PISANG

Tuesday, October 28, 2014

PUDING ROTI LAICI









PUDING ROTI LAICI
cookbook : Senangnya Memasak Puding - Chef Hanieliza
tried by  :   zaralovebaking.blogspot.com ; sedap sangat...



Bahan A :  (Puding)

   1  buku   roti bersaiz kecil  (450 gm)
   1  tin   susu cair  (400 ml)
   2  cawan   air
   1  tin   buah laici saiz sedang (brand ADABI - diasingkan airnya)
1/2  cawan   gula halus
   2  biji   telur 'B' (dipukul ringan)
   2  sudu makan  tepung jagung


Cara Membuat Puding :

1.   Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz yang kecil.
2.   Rendamkan roti dan laici bersama susu cair dan air laici selama 1/2 hingga 1 jam.
3.   Kemudian campurkan dengan kesemua bahan A (yang masih berbaki) dan kacau sehingga sebati.
4.   Masukkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang sudah disapukan dengan sedikit minyak/mentega.
5.   Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam.
6.   Sejukkan dan potong semasa menghidang.
7.   Hidangkan dengan sos karamel.


Bahan B :  (Sos Karamel)

   1  cawan  gula perang
1/2  cawan  air

 Cara Membuat Sos Karamel :

 1.  Masukkan gula perang dan air ke dalam kuali non-stick.
 2.  Kemudian masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment