Tuesday, October 28, 2014
PUDING ROTI LAICI
PUDING ROTI LAICI
cookbook : Senangnya Memasak Puding - Chef Hanieliza
tried by : zaralovebaking.blogspot.com ; sedap sangat...
Bahan A : (Puding)
1 buku roti bersaiz kecil (450 gm)
1 tin susu cair (400 ml)
2 cawan air
1 tin buah laici saiz sedang (brand ADABI - diasingkan airnya)
1/2 cawan gula halus
2 biji telur 'B' (dipukul ringan)
2 sudu makan tepung jagung
Cara Membuat Puding :
1. Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz yang kecil.
2. Rendamkan roti dan laici bersama susu cair dan air laici selama 1/2 hingga 1 jam.
3. Kemudian campurkan dengan kesemua bahan A (yang masih berbaki) dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang sudah disapukan dengan sedikit minyak/mentega.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam.
6. Sejukkan dan potong semasa menghidang.
7. Hidangkan dengan sos karamel.
Bahan B : (Sos Karamel)
1 cawan gula perang
1/2 cawan air
Cara Membuat Sos Karamel :
1. Masukkan gula perang dan air ke dalam kuali non-stick.
2. Kemudian masak sehingga pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment