KEK PISANG

Thursday, October 30, 2014

SERIMUKA GULA MERAH

 percubaan mengukus dalam bekas plastik..






SERIMUKA GULA MERAH
sumber dari  :  Azlita Masam Manis dll ;
tried & tested :  zaralovebaking.blogspot.com..(sedap)



Bahan Lapisan Bawah :  (Pulut)

      2  cawan  beras pulut   (direndam semalaman)
2 1/2  cawan  santan cair
      1  sudu teh  garam


Cara-cara :

     Satukan beras pulut yang telah direndam dengan santan dan garam, kemudian kacau rata dan sebati.  Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang disapu sedikit minyak dan di alas dengan plastik.  Ratakan, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.  Bila pulut telah masak, tekan-tekankan bagi ia mampat.


Bahan Lapisan Atas :

      1  biji  telur A/B
      2  sudu besar  gula pasir
1 1/4  cawan  pati santan
   1/2  cawan  gula merah
1 1/2  sudu besar  tepung gandum
1 1/2  sudu besar  tepung jagung
   1/2  sudu kecil  garam
      1  helai  daun pandan  (disimpul)


Cara Penyediaan :

     Mula-mula masakkan santan, gula merah, gula pasir dan daun pandan sehingga gula larut, kemudian ditapis.  Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung jagung, garam dan juga telur.  Kacau rata dan sebati.  Kemudian satukan dengan adunan santan gula merah tadi dan kacau sehingga tiada berbintil.
     Kemudian tuangkan adunan gula merah di atas lapisan pulut tadi.  Tutup permukaannya dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Biarkan sejuk sepenuhnya barulah dipotong dengan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment