KEK PISANG

Thursday, May 7, 2020

AGAR-AGAR GULA MERAH !







AGAR-AGAR GULA MERAH
sumber :    Mariana Zainal




Bahan-Bahan :

10  gm  serbuk agar-agar   (atau agar-agar bertali  20 gm@25 gm)
5 1/2  cawan  air
1  kotak kecil  santan AYAM BRAND
2  biji  telur gred A
1  cawan  gula merah Cap Bintang
1/2  cawan  gula pasir
1  helai  daun pandan   ~  disimpul
Secubit garam


Cara-Cara :

Sediakan loyang saiz 9 inci, renjis sedikit air dan simpan dalam peti sejuk.
Masukkan air, daun pandan dan serbuk agar-agar dalam periuk.
Apabila dah mula naik wap, masukkan gula merah dan gula pasir.
Biarkan mendidih, sambil-sambil itu satukan santan, telur dan garam dalam bekas, kocok-kocok guna garfu.
Apabila agar-agar tadi dah mendidih, buangkan daun pandan dan masukkan santan, kacau-kacau menggunakan senduk.
Apabila dah mendidih ganas macam nak melimpah, terus tutup api.
Tuangkan ke dalam loyang, biarkan agar-agar keras sedikit baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
SIAP !







No comments:

Post a Comment