AGAR-AGAR GULA MERAH
sumber : Mariana Zainal
Bahan-Bahan :
10 gm serbuk agar-agar (atau agar-agar bertali 20 gm@25 gm)
5 1/2 cawan air
1 kotak kecil santan AYAM BRAND
2 biji telur gred A
1 cawan gula merah Cap Bintang
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan ~ disimpul
Secubit garam
Cara-Cara :
Sediakan loyang saiz 9 inci, renjis sedikit air dan simpan dalam peti sejuk.
Masukkan air, daun pandan dan serbuk agar-agar dalam periuk.
Apabila dah mula naik wap, masukkan gula merah dan gula pasir.
Biarkan mendidih, sambil-sambil itu satukan santan, telur dan garam dalam bekas, kocok-kocok guna garfu.
Apabila agar-agar tadi dah mendidih, buangkan daun pandan dan masukkan santan, kacau-kacau menggunakan senduk.
Apabila dah mendidih ganas macam nak melimpah, terus tutup api.
Tuangkan ke dalam loyang, biarkan agar-agar keras sedikit baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
SIAP !
No comments:
Post a Comment