KEK PISANG

Friday, May 29, 2020

IKAN CENCARU BAKAR









IKAN CENCARU BAKAR BERSAMA
AIR ASAM & SAMBAL KICAP
sumber :    makanapaaje.blogspot.com




Bahan-Bahan :

Ikan cencaru secukupnya   (atau apa-apa ikan pilihan seperti kembong, pari, talapia dll.)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun pandan secukupnya
Lidi/pencungkil gigi


Cara Memasak :

Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata.
Lilitkan daun pandan keseluruhan badan ikan tadi.
Sematkan dengan lidi/pencungkil gigi yang bersih.
Sediakan pemanggang ajaib, pan non-stick atau bakar di dalam oven.
Bakar sehingga ikan masak.


Bahan Air Asam :

1/2 - 1 sudu besar  pes asam jawa Adabi
2  biji  lada merah
8  biji  cili api hijau
1 1/2  labu  bawang besar
Sedikit belacan   ~  bakar sehingga naik bau
Garam & gula secukupnya


Cara Penyediaan :

Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau.
Basuh dan toskan.  Ketepikan.
Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air sehingga sederhana pekat.
Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga semuanya larut dan rata/sebati.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi.
Perasakan rasanya.  Jika rasa sudah cukup, hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.


Bahan Sambal Kicap :

1  biji  cili merah
8  biji  cili api hijau
1  labu  bawang merah
1  biji  limau nipis   (me :  guna  6 biji limau kasturi)
Kicap lemak manis secukupnya   (me :  guna anggaran 1/2 cawan)
Garam & gula secukupnya


Cara Penyediaan :

Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau.
Basuh dan toskan.  Ketepikan.
Tuangkan kicap secukupnya dalam mangkuk dan tambahkan perahan air limau nipis.  Kacau rata.
Masukkan pula garam dan gula secukup rasa.  Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi.  Perasakan rasanya.
Jika sudah cukup rasanya, hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.


No comments:

Post a Comment