Friday, May 29, 2020
IKAN CENCARU BAKAR
IKAN CENCARU BAKAR BERSAMA
AIR ASAM & SAMBAL KICAP
sumber : makanapaaje.blogspot.com
Bahan-Bahan :
Ikan cencaru secukupnya (atau apa-apa ikan pilihan seperti kembong, pari, talapia dll.)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun pandan secukupnya
Lidi/pencungkil gigi
Cara Memasak :
Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata.
Lilitkan daun pandan keseluruhan badan ikan tadi.
Sematkan dengan lidi/pencungkil gigi yang bersih.
Sediakan pemanggang ajaib, pan non-stick atau bakar di dalam oven.
Bakar sehingga ikan masak.
Bahan Air Asam :
1/2 - 1 sudu besar pes asam jawa Adabi
2 biji lada merah
8 biji cili api hijau
1 1/2 labu bawang besar
Sedikit belacan ~ bakar sehingga naik bau
Garam & gula secukupnya
Cara Penyediaan :
Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau.
Basuh dan toskan. Ketepikan.
Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air sehingga sederhana pekat.
Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga semuanya larut dan rata/sebati.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi.
Perasakan rasanya. Jika rasa sudah cukup, hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.
Bahan Sambal Kicap :
1 biji cili merah
8 biji cili api hijau
1 labu bawang merah
1 biji limau nipis (me : guna 6 biji limau kasturi)
Kicap lemak manis secukupnya (me : guna anggaran 1/2 cawan)
Garam & gula secukupnya
Cara Penyediaan :
Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau.
Basuh dan toskan. Ketepikan.
Tuangkan kicap secukupnya dalam mangkuk dan tambahkan perahan air limau nipis. Kacau rata.
Masukkan pula garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi. Perasakan rasanya.
Jika sudah cukup rasanya, hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment