KEK COKLAT LEMBAP KUKUS
sumber : buatoranglapo.com@you tube
Bahan-Bahan :
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur (me : guna gred A)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
Cara-Cara :
1. Pukul gula dan telur sehingga betul-betul kembang. Adunan menjadi pucat.
2. Masukkan garam, soda bikarbonate, esen vanilla, minyak dan juga susu pekat manis. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Ayakkan tepung gandum dan juga serbuk koko ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan pula air panas. Kacau lagi sehingga adunan sebati.
5. Lenserkan loyang yang berukuran 8 inci bulat/persegi dengan marjerin.
6. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 40 minit@hingga masak.
Bahan-Bahan Topping Coklat : (topping ni untuk 3 biji kek saiz 8 inci)
250 gm coklat masakan
1 sudu besar mentega
3/4 cawan krim putar tenusu@dairy
Cara-Cara :
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk 'stainless steel' dan masakkan secara double-boil. Kacau sehingga coklat cair.
NOTA : Boleh tambah krim putar sedikit demi sedikit jika mahu topping yang lebih cair.
No comments:
Post a Comment