KUIH CARA BERLAUK "Mariana Zainal"
(sangat sedap & lembut)
Bahan Inti Daging :
400 gm daging kisar ~ basuh & toskan
1 biji bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ potong dadu
1/2 inci halia ~ potong halus
30 gm rempah kari daging
12 gm gula
6 gm garam
3 gm bahan perasa
200 gm air panas
100 gm minyak masak
Bahan Kuih Cara :
250 gm tepung gandum
400 gm air
200 gm santan
1 biji telur gred A
Secubit garam
Pewarna kuning telur
Bahan Hiasan :
Hirisan cili merah
Hirisan daun sup
Cara-Cara :
1. Untuk Inti : Panaskan minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia sehingga berbau wangi. Masukkan serbuk kari (bancuh dulu dengan sedikit air), masak sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan gula, garam dan bahan perasa. Masukkan daging kisar, tambah air panas. Masak inti sampai betul-betul kering. Minyak dicedok dan buang. (saya tapis).
2. Untuk Kulit : Tepung + sedikit garam + air + santan + telur + pewarna kuning telur, kacau sebati menggunakan whisk. (boleh diblend/kisar tapi selepas diblend/kisar buangkan buihnya). Rehatkan adunan selama 20 minit.
3. Panaskan acuan kuih cara, api perlahan. Sapu sedikit minyak. Tuangkan adunan bater sehingga penuh, letakkan inti + hiasan. Masak sehingga masak.
No comments:
Post a Comment