RENDANG DAGING LEBARAN
(Mariana Zainal) ~ A keeper (sedap sangat)
Bahan-Bahan :
1 kilo daging ~ potong ikut suka (me : guna daging batang pinang)
4 cawan santan pekat ~ daripada 2 biji kelapa, kalau tiada guna santan kotak - 2 kotak kecil
4 cawan air
1 1/2 keping asam gelugor
2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam ~ jika kurang sila tambah
Sedikit bahan perasa, jika suka
4 sudu besar kerisik ~ kalau guna dalam peket kecil, guna 4 peket
3 helai daun kunyit ~ hiris halus
5 helai daun limau purut
3 senduk minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
30 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dalam air panas & toskan
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Halia (sebesar ibu jari, nak 2)
Lengkuas (bubuh sedikit saja)
5 batang serai
1 1/2 sudu besar biji ketumbar *
1 1/2 sudu besar jintan manis * ( boleh disangrai tanpa minyak atau tidak perlu di sangrai, ikut pilihan)
(kisarkan semua bahan ini hingga halus).
Cara Memasak :
Panaskan minyak masak.
Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan daging, santan, air dan daun limau purut.
Masak sehingga kuah mula kering.
Masukkan asam gelugor@keping, gula, garam dan bahan perasa, teruskan masak sehingga kuah rendang pekat, tabur hirisan daun kunyit, gaul seketika dan tutup api.
Siap !
INFO : Jika daging masih liat boleh ditambah air. Masaklah sehingga daging empuk.
No comments:
Post a Comment