Sunday, May 3, 2020
TAUGEH IKAN MASIN ...
RESIPI TAUGEH IKAN MASIN
sumber : hanieliza.blogspot.com
Bahan-Bahan :
200 gm ikan masin talang (boleh juga guna ikan masin tenggiri atau kurau) (me : guna ikan masin tenggiri jer)
300 gm taugeh ~ bersihkan
100 gm lobak merah
50 gm daun bawang ~ potong pendek (me : guna daun kucai)
1 tangkai cili merah ~ hiriskan
1 sudu besar kicap cair ~ jika perlu
3 sudu besar minyak masak
Garam@sos ikan ~ jika perlu
Bahan tumbuk atau hiris halus :
5 tangkai cili api
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Hiriskan isi ikan masin dan basuh. Toskan.
2. Lobak merah dihiris halus dan pendek.
3. Panaskan minyak masak dan gorengkan ikan masin sehingga masak.
4. Masukkan bahan tumbuk atau hiris dan gorengkan sehingga wangi.
5. Tutup api dan masukkan hirisan lobak merah, daun bawang dan taugeh. Kacau rata.
6. Masukkan kicap (jika perlu) dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment