KEK PISANG

Thursday, May 21, 2020

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI









DAGING SALAI MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber :    resepichenom.com




Bahan-Bahan :

1  kg  daging salai
15  biji  belimbing buluh   (me :  ganti dengan 2 biji kentang, potong ikut suka & direbus separa masak untuk proses cepat masak nanti)
4  batang  serai   ~  dititik
Semangkuk santan segar secukupnya
3  keping  asam gelugor


Bahan-Bahan Kisar :

4  ulas  bawang merah
Segenggam cili padi kampung   (lebih pun boleh)
1  inci  belacan   (tak letak)
1  inci  halia
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip.

2.  Tuangkan santan ke dalam periuk bersama serai dan asam gelugor.  Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah minyak.

3.  Bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya, jika perlu.

4.  Apabila mendidih, masukkan pula belimbing/kentang dan kacau rata.  Masak di atas api perlahan sehingga belimbing/kentang lembut.  (boleh juga dimasukkan daun kunyit yang dicarik-carik jika suka).


No comments:

Post a Comment