Friday, May 15, 2020
SINGGANG SERANI IKAN PARI !
SINGGANG SERANI IKAN PARI
sumber : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
500 gm ikan pari
2 batang serai ~ diketuk
1 biji tomato ~ belah 4
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis Maggi/Knorr (optional)
Garam & gula secukupnya
Sedikit hirisan daun bawang ~ sebagai hiasan
Air secukupnya
Minyak masak
Bahan-Bahan Ditumbuk Hancur :
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
10-15 biji cili padi
1 sudu teh lada hitam biji
Cara Memasak :
1. Ikan pari dipotong pada saiz sederhana, cuci dan perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit, kemudian cuci sehingga bersih dan toskan.
Panaskan 3 sudu besar minyak masak dalam periuk. Tumis serai yang diketuk sehingga berbau harum, masukkan bahan-bahan tumbuk hancur dan masak sehingga naik minyak.
2. Tuangkan air secukupnya (anggaran 700 ml), kacau rata dan masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis (jika guna), biarkan mendidih. Masukkan ikan pari, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
3. Masak sehingga ikan pari masak, masukkan tomato, biarkan sekejap dan sesuaikan rasa, tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidanngkan, jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment