Wednesday, May 27, 2020
RESEPI PULUT KUNING
RESEPI PULUT KUNING RICE COOKER
sumber : www.rasa.my@Nazra Queen
Bahan-Bahan :
300 gm beras pulut ~ basuh & toskan air (me : guna beras pulut susu)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan gula
2 sudu makan minyak masak
2 helai daun pandan
Santan dari 1/2 biji kelapa ~ anggaran 200-250 ml
Air secukupnya
Cara Memasak :
1. Beras pulut dicuci dan ditoskan air. Masukkan ke dalam periuk nasi.
2. Masukkan serbuk kunyit, garam, gula, minyak masak dan air menyamai paras pulut.
3. Potong daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tadi.
4. Masak pulut menggunakan rice cooker seperti masak nasi.
5. Selepas 10 minit, agak-agak air dah mengering, kacau-kacau pulut supaya sekata.
6. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Bila pulut nampak basah, berhenti tuang santan. Tak perlu habiskan. Biarkan selama 5 minit supaya pulut menyerap santan.
7. Tekankan butang 'ON' pada rice cooker sekali lagi. Biarkan pada posisi 'warm' sahaja. Biar pulut masak dan berkilat lebih kurang selama 10 minit.
8. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment