AYAM MASAK MERAH
NASI TOMATO (Cepat, Senang, Sedap)
*** Untuk hidangan : 3-4 orang
Bahan Untuk Nasi :
3 pot beras
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ketul kiub pati ayam
1 cm halia
2 sudu besar Planta@marjerin untuk menumis
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji tomato (buah)/2 sudu besar tomato puree
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil garam@secukup rasa
Bahan Untuk Ayam (Masak Merah) :
1/2 ekor ayam
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 batang serai ~ dititik
1/2 kiub pati ayam
2 senduk cili giling
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam + Secukup Rasa
1 labu bawang Holland
Cara Memasak Nasi :
1. Beras dibasuh bersih dan ditoskan (masukkan 1/3 cawan air + beras dalam rice cooker), biarkan seketika.
2. Blend bawang merah + bawang putih + kiub pati ayam + halia. Panaskan Planta/marjerin, (boleh tambahkan sedikit minyak masak kalau nak).
3. Tumis bahan blend + bunga lawang + kulit kayu manis sehingga naik bau.
4. Blend tomato dengan sedikit air. Tapis dan masukkan ke dalam bahan tumis. (Boleh guna tomato puree + sedikit air) + sos tomato, kacau sebati.
5. Masukkan bahan tumis ke dalam periuk nasi tadi + garam + air secukupnya dan kacau sebati. Masak seperti biasa sehingga masak. (Air agak-agak seperti masak nasi biasa, kalau bahan tumis dan letak banyak air, tak perlu tambah air lagi).
(INFO : Me : letak anggaran 8 1/2 pot air, sukat menggunakan pot beras).
Cara Memasak Ayam Masak Merah :
1. Blend bawang merah + bawang putih + halia (tumiskan) dalam kuali. Masukkan serai.
2. Masukkan kiub pati ayam + cili giling + gula + garam + Secukup Rasa (guna api paling kecil).
3. Selepas 15 minit, masukkan ayam (boleh gorengkan dahulu separuh masak jika suka). Kacau sebati, tutup kuali dan biarkan selama 1/2 jam sambil pantau dan kacau-kacau seketika.
4. Bila dah hampir masak, masukkan bawang Holland yang dah dihiris bulat. Biarkan dengan api perlahan 5-10 minit.
Siap !
Untuk Acar :
1/2 batang timun ~ potong ikut suka
1/2 batang lobak merah ~ potong ikut suka
1 ulas bawang merah ~ hiris
1 biji lada merah ~ hiris
4-5 sudu besar cuka makan
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Sedikit air suam-suam panas
Cara Penyediaan :
Potong timun & lobak merah ikut suka, campurkan kesemua, masukkan ke dalam bekas bertutup dan goncang-goncang sebati. Biarkan 1/2 jam dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Siap !
No comments:
Post a Comment