KEK PISANG

Saturday, May 16, 2020

PUDING LUMUT BERCINCAU !









PUDING LUMUT BERCINCAU
sumber :    Qasey Honey




Bahan-Bahan :

20  gm  serbuk agar-agar
350  gm  gula pasir
250  ml  santan pekat
1250  ml  air
200  ml  jus pandan
1/2  sudu teh  garam
3  biji  telur   ~  dipukul dengan garfu   (me :  guna telur gred A)
Cincau secukupnya   ~  dipotong dadu kecil-kecil


Cara-Cara :

1.  Blender 15 helai daun pandan dengan 200 ml air dan perah ambil jusnya.

2.  Masukkan kesemua bahan kecuali cincau ke dalam periuk dan nyalakan api dapur.

3.  Sementara itu, pukul telur dengan garfu dan tuangkan ke dalam periuk tadi serta masaklah menggunakan api sederhana.  Sentiasa dikacau agar tidak meruap.

4.  Setelah mendidih sepenuhnya, kecilkan api dapur dan biarkan masak sebentar di atas dapur.  Ketika ini motif lumut akan terbentuk dan tutup api dapur.

5.  Taburkan cincau yang telah dipotong dadu ke dalam bekas/acuan pilihan (pastikan bekas/acuan dibasahkan terlebih dahulu untuk memudah puding keluar dari bekas/acuan).

6.  Akhir sekali tuangkan adunan puding ke dalam bekas/acuan, (sebaiknya tunggu puding suam sedikit bila menuangkan puding ke dalam bekas/acuan untuk mengelakkan dari cincau berterabur).  Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais untuk rasa yang lebih sedap.





No comments:

Post a Comment