AKOR ROTI PANDAN
sumber : cookpad.com@sarmila shariff
Bahan-Bahan :
4 biji telur gred A ~ buang tali pusatnya
100 ml santan pekat
100 ml air
90 gm gula melaka
100 gm roti ~ ambil bahagian putih sahaja
1 helai daun pandan ~ disimpul
1/2 sudu kecil esen vanilla (me : guna pandan emulco + sedikit pewarna hijau)
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan ketuhar@oven pada suhu 160'C. Sapu sedikit minyak pada acuan muffin.
2. Satukan air, gula melaka dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga gula melaka cair@larut. Tapis dan ketepikan.
3. Kisar roti yang telah dicarik-carik, air gula melaka dan santan sekadar roti hancur jer.
4. Kemudian masukkan telur, esen vanilla/pandan emulco dan garam. Kisar sebati tapi jangan sampai berkrim, sebab kalau adunan berbuih dan berkrim, akok kita tidak akan berkedut cantik. Kalau adunan sedikit berbuih, buangkan sikit buih-buih tu.
5. Tuangkan adunan separuh acuan muffin.
6. Bakar selama 40 minit/hingga masak. Ketika masa membakar, kuih akan menggelembung penuh dalam acaun tetapi selepas keluar dari ketuhar ia akan mengempis.
7. Setelah masak, keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biar bahagian bawah di atas.
Sedia dihidangkan !
No comments:
Post a Comment