KUIH LOMPANG LESUNG PIPIT
sumber : Insta@Julia Aleen Airesh
(70 biji bergantung pada saiz acuan)
Bahan A :
500 gm tepung beras Cap Teratai
100 gm gula pasir
300 gm gula merah
6 cawan air
3 sudu makan air kapur
2 helai daun pandan ~ disimpul
Bahan B : (digaul sebati)
1 biji kelapa parut ~ putih sahaja, kukus sebentar
Secubit garam
Acuan lompang secukupnya
Cara-Cara :
1. Dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir, daun pandan dan 3 cawan air, masak hingga gula larut, ketepikan dan sejukkan dulu.
2. Dalam bekas lain bancuh tepung beras bersama dengan baki 3 cawan air lagi. Kemudian tuangkan air gula merah, bancuh hingga licin tidak berketul dan tapiskan.
3. Sapukan acuan lompang dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat ketika dikeluarkan dari acuan setelah masak. Tuangkan adunan hampir penuh, susun dalam periuk kukusan.
4. Pastikan air mendidih panas secukupnya, kukus selama 10-20 minit atau hingga masak menggunakan api kuat.
TIPS : Sebelum mengukus pastikan air betul-betul menggelegak, InsyaAllah ada lesung pipit.
No comments:
Post a Comment