KEK PISANG

Tuesday, May 5, 2020

BUTTER CHICKEN ...









BUTTER CHICKEN SEDAP & MUDAH
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan Ayam :

500  gm  chicken fillet   ~  potong kecil 
1  pek  tepung goreng berempah
Minyak


Bahan-Bahan Buttermilk :

5  sudu besar  mentega
6  ulas  bawang putih   ~  cincang
4-5  tangkai  cili padi   ~  hiris halus
1-2  tangkai daun kari
200  ml  susu cair
1/2  sudu besar  tepung jagung dibancuh dengan sedikit air   (optional)
Secubit garam
Secubit gula


Cara Memasak :

1.  Masukkan 5 sudu besar serbuk tepung goreng berempah ke dalam mangkuk A dan 5 sudu besar air.  Kacau rata.  Dalam mangkuk B pula, tuangkan tepung goreng berempah.

2.  Ambil sekeping ayam dan dicelup dalam mangkuk A sebelum digaul-gaul dengan tepung dalam mangkuk B.  Ketepikan.  Buat sehingga habis semuanya.

3.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng ayam yang telah dicelup tepung tadi sehingga berwarna keemasan.  Angkat dan toskan.

4.  Menggunakan kuali yang lain, masukkan mentega dan biarkan mentega cair dan panas.  Tumis bawang putih dan cili padi sehingga bawang naik bau dan berwarna sedikit kekuningan.

5.  Masukkan susu cair dan kacau rata.  Masukkan daun kari, gula dan garam.  Setelah secukup rasa, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan.

6.  Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi.  Gaul rata-rata dan sedia untuk dihidangkan panas-panas.
SIAP !

No comments:

Post a Comment