FUDGE BROWNIES (tekstur kenyal)
(Fara Sulaiman)
Bahan A :
180 gm dark chocolate compound
90 gm butter
Bahan B :
100 gm tepung gandum
35 gm serbuk koko atau serbuk coklat
1 gm baking powder (1/4 sudu teh)
Bahan C :
2 biji telur gred A atau B
150 gm gula aising ~ ayak
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-Cara :
1. Pukul manja Bahan C.
2. Ayak Bahan B.
3. Cairkan Bahan A secara double boiler.
4. Masukkan Bahan A yang dicairkan tadi ke dalam Bahan C. Gaul sebati menggunakan spatula atau whisk.
5. Masukkan Bahan B dan gaul sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 8 x 8 inci, alas baking paper (lebihkan baking paper untuk memudahkan brownies dikeluarkan dari loyang).
7. Masa membakar menggunakan oven biasa, 15 minit pertama Suhu 150'C menggunakan api atas bawah kemudian 25 minit dengan Suhu 140'C dan menggunakan api bawah sahaja.
No comments:
Post a Comment