SOFT BUTTER CAKE
(Mariana Zainal)
Bahan-Bahan :
250 gm butter (nak guna marjerin Pelangi pun boleh)
1 cawan rata gula pasir atau gula kastor
4 biji telur gred A
2 cawan rata tepung naik sendiri ~ ayak (jika guna tepung gandum tambah 1 sudu teh membukit baking powder)
1/2 cawan susu cair
1 penutup botol esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Pewarna terpulang pada pilihan masing-masing
Cara-Cara :
1. Pukul butter dan gula 12-13 minit, masukkan esen vanilla dan telur satu persatu pukul perlahan (setiap kali masukkan telur pukul 1 minit).
2. Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang-seli sambil kaupbalik adunan menggunakan senduk kayu.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian warna asal@letak warna pilihan dan satu bahagian lagi letak serbuk koko. Lenser nipis butter/marjerin pada loyang saiz 7 inci atau 8 inci (saya guna loyang 8 inci) dan letak baking paper. Masukkan adunan berselang-seli sehingga habis.
4. Bakar selama 50 minit hingga masak, (bergantung pada oven masing-masing), api atas bawah, pada suhu 160'C (oven haruslah dipanaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek).
TIPS : Jika guna gula pasir (kisar terlebih dulu), jika guna gula kastor tak perlu kisar.
No comments:
Post a Comment