KEK PISANG YOGURT CHEESE
CARA CIK DAYANG
Bahan A :
3 biji telur gred A
180 gm minyak jagung/minyak sunflower
170 gm gula perang
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen pisang
250 gm pisang berangan masak ranum ~ lecek
Bahan B :
150 gm tepung naik sendiri@self-raising flour
1 sudu kecil soda bikarbonate
Bahan Yogurt Cream Cheese :
125 gm cream cheese
30 gm gula kastor
Sedikit perahan lemon
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur gred A
2 sudu besar yogurt
Cara-Cara :
Dalam blender masukkan minyak, gula, secubit garam, telur, blend selama 1 minit saja, sekadar sebati.
Kemudian masukkan pisang yang dilecek, esen pisang, blend sekejap saja.
Tuangkan adunan pisang ke dalam bekas berisi bahan tepung, soda bikarbonate yang sudah siap ditapis, kacau sebati menggunakan spatula.
Kemudian tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci bulat/persegi yang di alas baking paper yang ditabur dengan sedikit tepung. Ketepikan dulu.
Untuk Yogurt Cream Cheese : cream cheese, telur, gula, pukul sebati menggunakan whisk.
Masukkan sedikit perahan lemon, yogurt, kacau sebati.
Masukkan tepung gandum, kacau sebati.
Kemudian tuangkan atas kek yang belum dibakar tadi, ratakan kemudian lorek secara rawak, susun hirisan pisang yang dihiris nipis.
Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160'C-170'C selama 45 minit hingga 1 jam menggunakan api atas bawah (bergantung pada oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment