KEK PISANG

Wednesday, May 20, 2020

KEK PISANG YOGURT CHEESE !








KEK PISANG YOGURT CHEESE
CARA CIK DAYANG




Bahan A :

3  biji  telur gred A
180  gm  minyak jagung/minyak sunflower
170  gm  gula perang   
1/4  sudu kecil  garam
1/2  sudu kecil  esen pisang
250  gm  pisang berangan masak ranum   ~  lecek


Bahan B :

150  gm  tepung naik sendiri@self-raising flour
1  sudu kecil  soda bikarbonate


Bahan Yogurt Cream Cheese :

125  gm  cream cheese
30  gm  gula kastor
Sedikit perahan lemon
1  sudu besar  tepung gandum
1  biji  telur gred A
2  sudu besar  yogurt


Cara-Cara :

Dalam blender masukkan minyak, gula, secubit garam, telur, blend selama 1 minit saja, sekadar sebati.
Kemudian masukkan pisang yang dilecek, esen pisang, blend sekejap saja.
Tuangkan adunan pisang ke dalam bekas berisi bahan tepung, soda bikarbonate yang sudah siap ditapis, kacau sebati menggunakan spatula.
Kemudian tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci bulat/persegi yang di alas baking paper yang ditabur dengan sedikit tepung.  Ketepikan dulu.
Untuk Yogurt Cream Cheese :   cream cheese, telur, gula, pukul sebati menggunakan whisk.
Masukkan sedikit perahan lemon, yogurt, kacau sebati.
Masukkan tepung gandum, kacau sebati.
Kemudian tuangkan atas kek yang belum dibakar tadi, ratakan kemudian lorek secara rawak, susun hirisan pisang yang dihiris nipis.
Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160'C-170'C selama 45 minit hingga 1 jam menggunakan api atas bawah (bergantung pada oven masing-masing).





No comments:

Post a Comment