RESIPI AGAR-AGAR RINTIK
sumber : FB@google
(acuan biru saiz 7 inci ~ sangat sedap)
Bahan A :
5 gm serbuk agar-agar
250 gm susu fresh cream/santan (me : guna santan)
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pandan emulco
Cara-Cara :
Campurkan semua bahan-bahan dan masak sehingga mendidih. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras. Bila agar-agar sudah keras, keluarkan dari loyang, potong kiub kecil-kecil dan ketepikan seketika.
Bahan B :
5 gm serbuk agar-agar
500 ml air
90 gm gula merah
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung kastad ~ bancuh dengan 5 sudu besar air
Cara-Cara :
Masak air, serbuk agar-agar, daun pandan dan gula merah sehingga hancur dan mendidih.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastad. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang. Kemudian masukkan agar-agar yang telah dipotong kiub tadi ke dalam agar-agar Bahan B tadi.
Sejukkan dan sedia dihidangkan.!
No comments:
Post a Comment