KEK PISANG

Monday, May 4, 2020

AGAR-AGAR RINTIK !








RESIPI AGAR-AGAR RINTIK
sumber :    FB@google
(acuan biru saiz 7 inci  ~  sangat sedap)




Bahan A :

5  gm  serbuk agar-agar
250  gm  susu fresh cream/santan   (me :  guna santan)
1  sudu besar  gula pasir
1/2  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  pandan emulco


Cara-Cara :

Campurkan semua bahan-bahan dan masak sehingga mendidih.  Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.  Bila agar-agar sudah keras, keluarkan dari loyang, potong kiub kecil-kecil dan ketepikan seketika.


Bahan B :

5  gm  serbuk agar-agar
500  ml  air
90  gm  gula merah
2  helai  daun pandan
1  sudu besar  tepung kastad   ~  bancuh dengan 5 sudu besar air


Cara-Cara :

Masak air, serbuk agar-agar, daun pandan dan gula merah sehingga hancur dan mendidih.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastad.  Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang.  Kemudian masukkan agar-agar yang telah dipotong kiub tadi ke dalam agar-agar Bahan B tadi.
Sejukkan dan sedia dihidangkan.!






No comments:

Post a Comment