Sunday, May 3, 2020
MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI ...
MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan :
4-5 keping ikan tenggiri
1 tangkai bunga kantan ~ belah 4
1 pelepah daun kari
1-2 sudu besar pes asam jawa Adabi atau secukup rasa
3 sudu besar cili kisar
Garam & serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya
Bahan Kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
1 inci halia
1 ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Bawang-bawang, halia dan belacan diblend/kisar. Tumis bahan blend/kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar. Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.
2. Masukkan setengah blender air (agak-agak). Masak hingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.
3. Renih atas dapur dan masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.
4. Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment