Sunday, May 31, 2020
AYAM MASAK PAPRIK
RESEPI AYAM MASAK PAPRIK
sumber : Insta@Qasey Honey@you tube.
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ potong kecil-kecil
1 biji bawang besar ~ hiris kasar
1 biji cili merah ~ hiris menyerong
3 ulas bawang putih ~ hiris
2-3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3 helai daun limau purut ~ carik-carik
10-15 biji cili padi ~ ketuk
1/2 batang lobak merah/kacang panjang ~ potong ikut suka
5-6 batang putik jagung (tak letak, tiada)
1/3 buku kecil bunga kobis (tak letak, tiada)
6 biji cendawan butang ~ hiris (saya tambah)
1 biji tomato ~ potong ikut suka (saya tambah)
1 cawan air atau secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
Panaskan minyak masak secukupnya.
Tumis bawang putih hingga berbau wangi.
Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak hingga cili masak dan garing.
Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau sebati.
Masukkan ayam, daun limau purut dan cili padi, kacau lagi.
Masukkan lobak merah, cendawan butang. Masukkan air. Perasakan dengan garam dan gula.
Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan cili merah. Biarkan mendidih seketika.
Sesuaikan rasa dan Siap !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment