KEK PISANG

Thursday, March 22, 2012


ASAM PEDAS IKAN SELAR
oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

5 ekor ikan selar (bersihkan, gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit & ketepikan)
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
sedikit belacan
3 batang daun kesum - ambil daunnya
2 batang bunga kantan - dibelah dua
1 tsp. serbuk pati ikan bilis
garam secukup rasa
1 tbsp. pes asam jawa dicampur dengan 1 mangkuk air)
1 tsp. serbuk kunyit
1 tsp. halba (optional)
Minyak untuk menumis

Cara membuat :

Kisarkan cili kering, bawang besar, bawang putih, serai dan sedikit belacan hingga lumat. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sedikit halba jika suka. Setelah terbit minyak, masukkan serbuk kunyit, garam dan serbuk pati ikan bilis. Masukkan air asam jawa. (Kepekatan kuah ikut suka).

Masukkan juga ikan, daun kesum dan juga bunga kantan. Renihkan sebentar dengan api perlahan. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment