KEK PISANG

Wednesday, March 7, 2012

Salam hari Rabu! Hari ini saya mencuba resipi Marble Chocolate Banana Cake dari blog teman-teman yang pernah mencuba resipi ini. Oleh kerana ada lebihan pisang yang hampir-hampir lupus maka saya mencuba resipi ini. Kek ini sangat sedap dan gebu. Resipi asal dari Chef Zubaidah. Saya pula dapat resipi ketika melihat dalam blog Yatiememories & Izah. Disini saya minta izin untuk salinkan resipinya disini pula untuk dikongsi bersama teman-teman yang lain. Tqvm.

MARBLE CHOCOLATE BANANA CAKE


MARBLE CHOCOLATE BANANA CAKE (tray : 10 x 10 inci)
oleh : Yatiememories & Chef Zubaidah
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

250 gm pisang (dilecek halus)
250 gm tepung kek (tepung superfine)
1 tsp. baking powder
200 gm gula kastor
6 biji telur
1 tbsp. ovalet
2 tbsp. susu pekat manis
50 gm susu segar/susu cair
90 gm minyak jagung
1 tbsp. chocolate emulco
1 tsp. esen pisang

Cara membuat :

1. Panaskan oven 170'C. Lenserkan loyang 10 x 10 inci dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak.
2. Lenyek/kisarkan pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan.
3. Satukan kesemua bahan dalam mixer kecuali : minyak, chocolate emulco, pisang dan esen pisang dan pukul dengan kelajuan maximum hingga pekat dan gebu.
4. Masukkan pisang dan gaulkan sebati.
5. Masukkan minyak, gaulkan hingga rata dan sebati.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 bahagian letakkan chocolate emulco dan satu bahagian lagi dibiarkan kepada warna asal.
7. Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli (adunan coklat dan asal) hingga habis.
8. Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment