SHEPERD'S PIE
SHEPERD'S PIE
oleh : Yatiememories
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A : (Untuk inti ) :
500 gm daging kisar
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan kacang panggang
8 biji cendawan butang (dihiris atau belah 4)
5 biji tomato masak (potong dadu)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 tsp. parsley kering (dalam botol)
1 tbsp. tepung jagung (dibancuh dengan 1 cawan air)
1 tbsp. serbuk lada hitam
1 kiub stok daging
2 tbsp. minyak masak/minyak zaitun
Garam secukup rasa
Cara membuat :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan daging kisar dan cendawan, kacau rata hingga daging masak.
3. Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
4. Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
5. Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutupkan api. Ketepikan.
Bahan B : (Untuk Pai) :
1 kilo kentang (potong kecil-kecil)
1/2 cawan susu segar
2 tbsp. mentega
1 tsp. serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya
Cara membuat :
1. Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk.
2. Ketika kentang masih panas, lecekkan hingga hancur sebati.
3. Gaulkan dengan susu segar (tuang sedikit demi sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
4. Masukkan adunan kentang ke dalam bekas foil kecil.
5. Masukkan pula inti daging dan tutupkan pula dengan kentang lecek semula. Taburkan atasnya dengan sedikit serbuk lada hitam dan sedikit parsley kering.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu : 190'C selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
7. Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika masih panas.
SELAMAT MENCUBA
sedap! hihi..
ReplyDelete