Saturday, August 10, 2013
CHEDDAR CHEESECAKE
CHEDDAR CHEESE CAKE
Oleh : mybakingworkshop
Bahan A :
130 gm susu segar
40 gm mentega
125 gm cheddar cheese (potong kecil-kecil - anggaran 7-8 keping)
Bahan B :
20 gm tepung gandum
15 gm tepung jagung
Bahan C :
2 biji kuning telur
Bahan D :
3 biji putih telur
80 gm gula kastor
1/8 tsp cream of tartar
Cara-cara :
1. Sediakan loyang bulat bersaiz 18cm/7 inci, gris dengan sedikit mentega & alaskan dengan kertas minyak.
2. Masak bahan-bahan A menggunakan teknik double boiler hingga cheese mencair sepenuhnya.
3. Alihkan dari api dan masukkan bahan-bahan B, gaul rata. Kemudian masukkan bahan C dan gaul sebati.
4. Pukul bahan-bahan D hingga kembang dan bertanduk. Kaupbalik dengan adunan tadi hingga sebati.
5. Tuang ke dalam loyang dan bakar menggunakan teknik 'water-bath' pada suhu 170'C selama 50 minit.
6. Segera keluarkan kek dari acuan bila keluar dari oven (untuk mendapatkan kek yang cantik). Sejukkan sepenuhnya dan hias ikut citarasa.
Labels:
Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment