KEK PISANG

Saturday, August 10, 2013

CHEDDAR CHEESECAKE











CHEDDAR CHEESE CAKE



Oleh  :  mybakingworkshop



Bahan A :

130  gm   susu segar
  40  gm   mentega
125  gm   cheddar cheese  (potong kecil-kecil  - anggaran 7-8 keping)


Bahan B :

  20  gm   tepung gandum
  15  gm   tepung jagung


Bahan C :

    2  biji   kuning telur


Bahan D :

    3  biji   putih telur
  80  gm   gula kastor
 1/8  tsp   cream of tartar


Cara-cara :

1.   Sediakan loyang bulat bersaiz 18cm/7 inci, gris dengan sedikit mentega & alaskan dengan kertas minyak.

2.   Masak bahan-bahan A menggunakan teknik double boiler hingga cheese mencair sepenuhnya.

3.   Alihkan dari api dan masukkan bahan-bahan B, gaul rata.  Kemudian masukkan bahan C dan gaul sebati.

4.   Pukul bahan-bahan D hingga kembang dan bertanduk.  Kaupbalik dengan adunan tadi hingga sebati.

5.   Tuang ke dalam loyang dan bakar menggunakan teknik 'water-bath' pada suhu 170'C selama 50 minit.

6.   Segera keluarkan kek dari acuan bila keluar dari oven (untuk mendapatkan kek yang cantik).  Sejukkan sepenuhnya dan hias ikut citarasa.


No comments:

Post a Comment