KEK PISANG

Sunday, August 25, 2013

PINEAPPLE CHEESE TART

 Tart shell sebelum dibakar
 Tart shell selepas dibakar



yang ni untuk dibawa ke rumah kakak ipar di Seksyen 3, Shah Alam




PINEAPPLE CHEESE TART (60 pcs)



Sumber   :  Majalah Aroma September 2013 (blog : tarabozu2)



Tart Crust/Shell :

170  gm   butter
  50  gm   gula aising
    1  biji   telur (gred C)
290  gm   tepung gandum
    1  tsp   esen vanilla
Jem nenas secukupnya sebagai inti


Cara Penyediaan Tart Crust/Shell :

1.   Pukul butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu.  Jangan putar lama sangat.
2.   Masukkan telur dan esen vanilla.  Putar lagi dengan senduk kayu.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3.   Uli hingga menjadi doh yang lembut.
4.   Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.  Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
5.   Cucuk dasar crust/shell dengan garfu sebelum dibakar.
6.   Bakar pada suhu 170'C selama 20-24 minit atau sehingga sedikit keperangan.
7.   Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan.  (Untuk mendapatkan doh yang baik, masukkan doh ke dalam plastik bag dan simpan di dalam peti ais semalaman).


Filling Cheese Tart :

250  gm   cream cheese
  50  gm   gula kastor
    1  biji   telur (gred B)
 1/2  tsp   esen vanilla/esen lemon


Cara-cara :

     Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Putar lagi.  Masukkan ke dalam piping bag.  Bubuhkan 2 tsp inti nenas ke dalam tart shell dan paipkan bancuhan cream cheese di atasnya serta lorekkan dengan lidi sate dan bakar selama 5-10 minit lagi pada suhu 170'C.  



TIPS  :  Ambil sedikit inti cream cheese dan titikkan sedikit pewarna pilihan untuk dilorek di atas inti cheese.
     Keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan.  JANGAN dibiar cream cheese mencapai ke suhu bilik.  Putar sampai berkilat dan jangan terlebih putar nanti ia terlalu cair dan tidak cantik bila di letakkan di dalam shell sebab ia flat tidak mumbung.  Jangan sekejap pulak nanti tidak licin tidak cantik juga, jadi yang sedang-sedang saja nampak berkilat tu dah OK.





No comments:

Post a Comment