KEK PISANG

Wednesday, August 21, 2013

GULAI NENAS IKAN MASIN








GULAI NENAS IKAN MASIN


sumber :   Majalah RASA Mei 2012



Bahan-bahan :

300  gm        ikan talang masin atau ikan masin lain (dipotong nipis)
200  gm        nenas (dipotong dadu)
 1/2  kg         santan (600 ml =  400 ml santan cair + 200 ml  santan pekat)
    1  batang   serai  (dititik)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam & gula secukupnya


Bahan tumbuk/kisar :

10  biji     cili padi
  1  labu   bawang besar


Cara Memasak :

1.   Masukkan santan cair ke dalam periuk.  Masukkan serai, serbuk kunyit serta bahan tumbuk.  Kacau sebati.
2.   Masukkan ikan masin dan kepingan nenas.  Didihkan sehingga nenas layu.
3.   Tuangkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
4.   Masakkan dengan api perlahan sehingga mendidih.  Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan.

No comments:

Post a Comment