KEK PISANG

Saturday, August 24, 2013

KEK LAPIS HOLIDAY INN









KEK LAPIS HOLIDAY INN



Oleh  :   Mommycookin.blogspot (Mommy Ryan)



Bahan-bahan :

350  gm        mentega
    1  cawan   gula halus
    9  biji        telur (gred A)
    2  cawan   tepung Hong Kong atau tepung kek
 1/2  tin         susu pekat manis
    1  tbsp      ovalette
    1  tsp        esen vanilla
    4  tbsp      jem nenas
Pewarna oren, kuning & coklat emulco


Loyang :  8 x 8 inci persegi, gris dengan sedikit mentega & dialas dengan kertas minyak


Cara Penyediaan :

     Pukul mentega, ovalette dan gula halus hingga kembang dan gebu.  Masukkan telur satu demi satu.  Kemudian masukkan tepung dan adunkan hingga sebati.  Kemudian masukkan susu pekat manis.  Putarkan sekejap sahaja dan bahagikan kepada 3 bahagian.

     1 bahagian diletakkan coklat emulco
     1 bahagian oren + jem nenas
     1 bahagian kuning + 1 tsp. esen vanilla

     Ambil 1 senduk kecil adunan oren dan kukus selama 7-10 minit.  Kemudian ambil 1 senduk adunan kuning dan kukus selama 7-10 minit diikuti dengan adunan coklat dan kukus selama 7-10 minit.  Ulang proses yang sama hingga kesemua adunan habis.  Untuk adunan yang terakhir kukus selama 20 minit atau hingga masak dengan sempurna.

NOTA :  cara mencorak kek lapis ini boleh ikut citarasa masing-masing.


No comments:

Post a Comment